RegioJet незабаром запустить рейси з Чехії в Україну

RegioJet розширює маршрути до України через Словаччину до Чопа. Потяг почне курсувати за новим маршрутом з 27 березня з Праги та 28 березня з Чопа.

Новий маршрут з Чопа до Праги включає такі зупинки: Кошице, Попрад, Ліптовський Мікулаш, Жиліна, Острава, Оломоуц, Пардубіце.

Графік рейсу наступний:

  • Відправлення з Праги о 21:38, прибуття до Чопа о 10:35 (за київським часом) через Кошице о 6:38.
  • Повернення з Чопа о 17:35 за українським часом, зупинка у Кошице о 20:14, прибуття до Праги о 5:57.

Ціни на квитки залежать від дня тижня. Найбільш доступні квитки з Чопа знаходяться на вівторок та суботу, починаючи з €18,9.

RegioJet пропонує різні види місць для подорожі з Праги до Чопа: сидячі місця, спальні місця у купе, окремі спальні купе для жінок з дітьми, а також можливість викупу купе для 1-4 осіб.

Рекомендується вибирати вагони зі спальними місцями для тривалих подорожей тривалістю від 11 до 13 годин. Також є можливість подорожувати в стандартному класі з відкидними сидіннями. Кожен пасажир отримує безкоштовну вечерю та сніданок.

Wizz Air запускає нові рейси з Будапешта

На початку літа 2024 року угорська авіакомпанія Wizz Air має плани розширити свою мережу авіамаршрутів. Вони планують додати шість нових рейсів з Будапешта, столиці Угорщини.

Перелік нових рейсів від Wizz Air

  • Будапешт – Бухарест Отопені: з 17 червня – 7 рейсів на тиждень
  • Будапешт – Валенсія: з 17 червня – 3 рази на тиждень
  • Будапешт – Єреван: з 17 червня – 2 рази на тиждень
  • Будапешт – Брашов: з 18 червня – 3 рази на тиждень
  • Будапешт – Штутгарт: з 18 червня – 5 разів на тиждень
  • Будапешт – Брюссель: з 19 червня – 5 разів на тиждень

Літні відкриття: ТОП-3 найкращих пляжів Європи на 2024 рік

Хоча до початку літа залишилося декілька місяців, досвідчені туристи вже активно розпочали планування своїх майбутніх літніх канікул. Відоме видання Travel Off Path визначило три популярні морські напрямки в Європі, які будуть найбільш популярними у 2024 році.

1. Кіпр

Кіпр, невеликий острів у Середземномор’ї, очікується стати одним із найбільш популярних пляжних напрямків у 2024 році. Незважаючи на його географічне розташування ближче до Близького Сходу, Кіпр вважається частиною Європи та є членом ЄС.

Популярність острова зростає завдяки його привабливим пляжам та збагаченій історії, культурі та кухні.

Крім того, Кіпр приваблює туристів своїм теплим середземноморським кліматом, що робить його відмінним напрямком для відпочинку протягом усього року.

2. Балеарські острови

Ці острови, що знаходяться біля узбережжя Іспанії, складаються з Майорки, Менорки, Ібіци та Форментери і наразі підтримують високий рівень туризму.

Кожен з цих островів має свої унікальні особливості. Ібіца відома як центр вечірок, тоді як Форментера, менш відома, має спокійну атмосферу.

Майорка є найбільшим із Балеарських островів і пропонує різноманітність розваг для всіх — від історичних пам’яток до нічного життя та чудових пляжів.

Менорка, у свою чергу, відома своєю спокійною атмосферою, що робить її ідеальним місцем для сімейного відпочинку, а також привабливими пляжами.

3. Албанія

Албанія визнана найкращою країною для мандрівників з обмеженим бюджетом. Вона вважається однією з найбільш доступних туристичних країн у Європі, де ціни на порядок нижчі, ніж у Греції або сусідній Хорватії, яка стала значно дорожчою в останні кілька років.

Популярність Албанії стрімко зростає, особливо завдяки привабливим пляжам, що простягаються вздовж вражаючого середземноморського узбережжя.

Крім того, Албанія є центром притягання для цифрових номадів, оскільки тут створені чудові умови для віддаленої роботи.

 

УЗ розширює мережу: квитки до Австрії та Угорщини тепер доступні онлайн

З 18 березня «Укрзалізниця» починає продаж квитків до Австрії та Угорщини в онлайн-режимі. На першому етапі онлайн-квитки будуть доступні у сполученні Україна-Австрія та зворотно.

Квитки будуть доступні для продажу у мобільному застосунку «Укрзалізниці», а для прямого поїзда Київ-Відень знадобиться верифікація акаунту через «Дія.Підпис».

На першому етапі квитки будуть доступні до Австрії, а на другому – у сполученні Україна-Угорщина на поїзди, що прямують в Австрію транзитом через Угорщину. Серед них: Київ-Будапешт-Відень та Чоп-Будапешт-Відень.

Зауважимо, що з 12 березня УЗ тимчасово припиняє продаж квитків через каси на поїзд Київ — Відень на дати відправлень, починаючи з 18 березня. Продажі відновляться онлайн на повний обсяг через 20 діб. Обмеження не стосується поїзда Чоп — Відень. Квитки на цей маршрут доступні на всі дати.

В гостях у Санти: як відсвяткувати Новий рік в Лапландії

Ярмарки й олені, міські гуляння та резиденція Санта-Клауса і ще багато чого цікавого, що можна зробити або побачити у Фінляндії у новорічні канікули.

Зустріч Нового року у Фінляндії, беззаперечно, можна назвати прекрасною ідеєю.

По-перше, у цьому краю ви зможете побачити справжню зиму із зачарованими засніженими лісовими пейзажами. На дахах будуть великі снігові шапки, а на вікнах крижані кристали.

По-друге, Фінляндія познайомить вас із найвідомішим північним корінним народом у Європі, саамами, які живуть на Землі Саамі. Цей народ займається в основному оленярством, рибальством та полюванням, береже свої традиції, а також вірить у духів природи. На окрему увагу заслуговує також і саамська музика, яка ґрунтується на звуках і мелодіях без слів, після прослуховування якої у вас з’являться на шкірі мурашки.

По-третє, вирушаючи на Новий рік до Фінляндії, вам надається унікальна можливість побачити одне з найдивовижніших явищ природи – північне сяйво. Якщо вам вдасться зловити різнобарвне небо, ви, безперечно, будете по-справжньому зачаровані.

Ну і нарешті, новорічно-різдвяна програма у Фінляндії дуже різнопланова та барвиста, вам точно буде чим тут зайнятися.

Як приїдете в Гельсінкі, насамперед вирушайте на Різдвяну вулицю (Aleksanterinkatu, Aleksi) — одне з найбільш атмосферних місць в місті, підкорює своєю ілюмінацією, святковими вітринами та різдвяним старим трамвайчиком. Відкривають цю вулицю ще в середині листопада гучним і яскравим парадом, і така зимова казка триває тут аж до самих свят.

За розвагами та частуваннями вирушайте в Світ Різдва (площа Joulumaailma) — це велика ярмарка в самому центрі Гельсінкі, де в період святкових канікул завжди гамірно і весело: виступають артисти, співають музиканти, гості пригощаються солодощами і п’ють глінтвейн, купують сувеніри та подарунки близьким. А якщо захочете покататися на ковзанах, то вас чекає Льодовий парк (на площі біля залізничного вокзалу) — з великим котком і затишними кафе поруч.

Зустріч Нового року традиційно пройде на Сенатській площі, із салютами, феєрверками, святковою програмою, музикантами і шоу фокусників.

Для молодих і активних ресторани — річ нудна, тому вони йдуть в нічні клуби, які в цю ніч радують іменитими виконавцями, цікавими напоями і масою розваг. Вартість вхідного квитка — від €80, а можна відправитися в Tavastia, Baarikärpänen, Happy Jazz Club Storyville, Kalle ХІІ.

Якщо ви ще не вибрали, куди ж поїхати на новорічні канікули з дітьми, то кращого місця, ніж Фінляндія, вам не знайти, адже саме тут знаходиться знамените Село Санта-Клауса (або, як називають його фіни, Йоулупуккі) казкової Лапландії.

Гірськолижний курорт Буковель: куди сходити та чим зайнятися

Зимовий Буковель прийнято вважати меккою українських лижників та сноубордистів. Воно й не дивно: розкішні схили, підготовлені траси та розмаїття пропозицій для відпочинку впродовж років приваблюють на курорт мандрівників з різних куточків України та світу. Ловіть велетенську добірку ідей, чим зайнятися у Буковелі та які локації не слід пропустити.

Спортивні розваги та активний відпочинок

Лижі та сноуборд

Перш за все, до зимового Буковелю мандрівники їдуть за адреналіном, активностями та морозно-глінтвейновим вайбом гірськолижного курорту. Все це, можна відшукати на дбайливо підготовлених для катання схилах.

Тож радимо вам не нехтувати класикою і почати свою зимову відпустку, стрімголов несучись на лижах чи борді.

  • Ski-pass – 3 години – від 550 грн, цілий день – від 900 грн
  • Оренда лижів – або ж борду – від 270 грн до 650 грн за день
  • Послуги інструктора за потреби – від 3460 грн за індивідуальне заняття, від 1850 грн за заняття в групі

До активного дозвілля ви бонусом отримаєте захоплюючий вид із підйомника на засніжений курорт. Також не забудьте випити філіжаночку чаю чи глінтвейну на верхніх станціях 14, 12 чи 2 підйомника. На вершинах напої коштують дорожче, але ж у цьому і весь цимес.

Тюбінг

Для тих, хто не палає бажанням відправитися у лижний політ, є дещо спрощена, але не менш цікава опція на ймення тюбінг.
Уявіть собі велетенські надувні сані, що за кілька хвилин здатні подарувати заряд емоцій та ектриму. Уявили? Тоді сміливо крокуйте до пригод.

Для катання на тюбі не потрібно особливих навичок чи фізичної підготовки.

  • Вартість одного спуску – 110 грн
  • 5 спусків – 410 грн

Родельбан

Якщо вам здається, що ми заладили про екстрім, то вам не здається. Адже гірськолижний курорт Буковель – це в першу чергу про яскраві емоції та враження. Ще однією атракцією, яка може забезпечити такі враження є родельбан.

Невеличка машинка нестиме вас всепогодною санною трасою на швидкості близько 40 км/год (швидкість можна регулювати). Віражі, повороти та стрибки лише додають гостроти відчуттям.

  • Вартість спуску для однієї людини – 600 грн
  • Вартість спуску для двох людей – 1000 грн

Тролей, ролеркостер та bike zip

Ми обʼєднали ці три враження під одним пунктом, адже вони дуже подібні за своєю організацією. По міцно натягнутому у небі тросу у вас буде змога прокататися на велосипеді, чи у добре зафіксованому кріслі, на швидкості, чи повільно розглядаючи пейзажі – вирішувати лише вам. Одне ми знаємо точно – цей спуск вам запамʼятається.

  • Тролей – 700 грн
  • Роолеркостер – 500 грн
  • Вike zip – 500 грн

Додатково можна замовити відеофіксацію вашого польоту.

Сходження на гору

Найвідважніші сміливці можуть включити до своєї програми сходження на зимову вершину. Звісно, якщо такий досвід для вас новий, рекомендуємо скористатися послугами досвідченого гіда та ретельно підготувати спорядження. А от якщо ці пункти вже враховано, залишилося обрати вершину, на яку у пролягатиме шлях.

Найближче до Буковелю знаходяться гори Хомʼяк та Синяк. Також можна вирушити на Говерлу, Піп Іван чи багато інших краєвидних вершин.

Ковзанкка

Просто неба, в оточенні вогнів у Буковелі розкинулася ковзанка. Ця класична зимова розвага має намір зробити свій внесок у ваш святковий настрій. Навіть якщо ви вперше взули ковзани, симпатичні «ведмеді», «пінгвіни» та «білочки» допоможуть вам не впасти на льоду та отримати задоволення від катання.

  • Ковзанка + оренда ковзанів – від 270 грн

Пасивний відпочинок та розслабляючі атракції

Для тих кому не по духу оці всілякі “екстріми”, у Буковелі знайдеться безліч спокійних, розмірених атракцій.

Басейни та спа

Легка музика, гарячий чай та понад 2400 кв.м теплої, плескаючої води. У головному басейному комплексі Буковелю – VODAclub зосереджено 7 басейнів, 3 сауни, кілька панорамних джакузі та багато інших опцій для відпочинку.

Користуються у Буковелі популярністю і басейни, розташовані на останніх поверхах готелів. Такі басейни мають розкішний краєвид та особливо магічно виглядають ввечері, коли курорт підсвічується вогнями. Знайти панорамний басейн можна у комплексі Fomich Aparts або WOL07.

Окрім того, величезна кількість готелів та садиб мають невеликі приватні спа, а їх ціна часто бюджетніша у порівнянні з двома попередніми варіантами.

  • Вартість відвідування VODAclub – від 450 грн за 3 години перебування

Етнопарк Гуцул Ленд

Це місце однаково заворожить і великого і малого. Етнопарк Гуцул Ленд поєднує в собі різноманітні зони для відпочинку та розваг. Однією з основних локацій комплексу є скансен – етнографічний музей просто неба.

Ви можете відвідати хату, якій приблизно 200 років, присісти на лаву та дивитись, як горить вогонь у печі, змолоти борошно із пшениці у жорнах, виготовити доріжку на справжньому ткацькому верстаті, спостерігати за процесом приготування сиру в сироварні та навіть взяти участь у театралізованому дійстві гуцульського весілля!

На території також розміщений контактний зоопарк, де у природних умовах проживають свійські, екзотичні й дикі тварини та птахи, креативний простір, де проводяться різноманітні майстер класи та пам’ятки народної дерев’яної архітектури.

  • Вартість входу до етнопарку – в будні – 300 грн, у вихідні – 330 грн

Хаскі Хаус

Хаскі Хаус – місце, де можна провести час у компанії чотирилапих друзів. Дорослі та діти можуть поспілкуватися та зробити фото або відео з собаками породи «сибірська хаскі». Атракція знаходиться у юртах, які додають видовища.

  • Вхід на територію – дорослі – 200 грн, діти – 100 грн 

Колесо огляду

Зовсім юна, нова буковельська атракція вже встигла полонити серця відвідувачів курорту. По-перше, тамтешнє колесо огляду є найвищим в Україні. По-друге, білосніжне і витончене воно особливо красиво виглядає на фоні вічнозелених лісів.

  • Вартість – 300 грн

Оглядовий підйомник

Колесо огляду – не єдина локація у Буковелі, яка може подарувати вам захоплюючий краєвид. Навіть якщо ви не катаєтеся на лижах чи сноуборді, до ваших послуг тут функціонує оглядовий витяг. Він повільно ковзає поміж засніжених смерек, дозволяючи вам сповна насолодитися спогляданням околиць.

  • Підйом на оглядовому витягу – 300 грн

У Львові відкрили найбільший центр сучасного мистецтва

Після 8 років ревіталізації, у Львові відкрився найбільший центр сучасного мистецтва під назвою Jam Factory Art Center. Він став осередком виставок, театральних та музичних перформансів, а також освітніх подій у будівлі колишньої «Фабрики повидла».

Комплекс розгортається на 3500 кв. м та складається з шести окремих просторів. Тут знаходяться театр для перформативних практик з передовою технологією, виставкові зали, включаючи бомбосховище, паркувальний майданчик із сонячними панелями, чорний куб для різноманітних подій, Jam Cafe, три тераси та система «розумного дому» для управління світлом і звуком.

«Фабрика повидла» пройшла великі реставраційні роботи, де інвестори вдало зберегли старовинну цеглу, додавши до будівлі сучасні елементи для підсилення.

«Укрзалізниця» запускає нове сполучення до Будапешта та Відня

З 10 грудня 2023 року українська залізниця запустить новий поїзд сполученням Відень–Чоп–Відень. На станції Чоп буде зручна пересадка для пасажирів, які планують переходити на спальні вагони з Києва (через Львів).

Укрзалізниця повідомляє, що денний сегмент маршруту Чоп – Будапешт – Відень буде забезпечено сучасними сидячими вагонами 1 або 2 класу угорських залізниць.

Вартість квитка з Києва до Відня за маршрутом сидячим вагоном 2 класу + купе складатиме приблизно 2500 грн, що на практично 1000 грн дешевше, ніж подорож вагонами класу «Ріц» на прямому сполученні Київ – Відень.

Розклад руху:

  • щоденна відправка поїзда з Києва під №745 о 16:38 (з Луцька о 17:45, з Рівного о 19:02 під №368);
  • Львів (23:31 – 00:23);
  • Чоп (06:20);
  • прикордонно-митні операції та пересадка на поїзд №146 Чоп – Відень, який відправляється з Чопа щоденно о 08:23;
  • зупинка в Будапешті (14:20 – 14:40), а прибуття до Відня – о 17:20.

Зворотній маршрут поїзда №143 Відень – Чоп вирушає зі столиці Австрії о 10:42, має зупинку в Будапешті (13:19 – 13:40), і прибуває до Чопа о 20:59. Після прибуття на вокзал Чоп пасажири пересядуть на поїзд №367, який відправляється щодня о 23:24 (посадка з 22:50). Маршрут включає зупинки в Львові (05:18 – 06:20), Рівному (09:51) та Луцьку (11:30), з прибуттям до Києва о 13:12.

Вже з наступного тижня квитки будуть доступними для придбання у офіційному застосунку «Укрзалізниці».

Найкрасивіші різдвяні ярмарки Європи

Різдво в Європі – чарівний час. На центральних площах з’являються прикрашені ялинки, вулиці освітлюють вогники гірлянд, звучить музика, у повітрі витають запаморочливі аромати глінтвейну та свіжої випічки. А ще відкриваються ярмарки, звідки практично неможливо піти з порожніми руками та повним гаманцем. Відібрали для вас 10 різдвяних ярмарків, на яких варто побувати бодай раз!

1. Прага, Чехія

Найвідоміша ярмарок столиці знаходиться на Старомістській площі, поруч з Ратушею. Тут гамірно і людно, сяє вогнями головна ялинка країни, вечорами проходять концерти і театральні вистави. З численних наметів з їжею доносяться запахи запеченого м’яса, ковбасок, традиційної солодкої випічки під назвою трделик, глінтвейну, грогу і медовухи, а на сувенірних ятках продаються маріонетки, вироби з богемського скла, картини та ялинкові прикраси. На останні рекомендуємо звернути увагу: серед безликого ширвжитку трапляються прекрасні вироби ручної роботи.

Врахуйте, що ввечері 24 грудня більшість наметів закрито, а перед іншими шикуються черги. Між грошима і можливістю відсвяткувати Різдво у колі сім’ї чехи однозначно вибирають друге. Зате згортається ярмарок останнім, радуючи туристів до початку січня.

Графік роботи: з 20 листопада 2023 року, з 10:00 до 20:00 (намети з їжею відкриті довше).

2. Відень, Австрія

Найбільша ярмарка працює на Friedrich-Schmidt-Platz, перед Ратушею. У цьому році тут встановлять 152 намети з ласощами, їжею, напоями і сувенірами, а також ковзанку площею 3000 м2 (купивши квитки онлайн, ви заощадите 10% від звичайної вартості і не будете стояти в черзі на вхід).

Для батьків з дітьми заплановані майстер-класи з різдвяної випічки, декорування іграшок, і створення ялинкових прикрас.

Кожну п’ятницю, суботу та неділю гостей ярмарку розважатимуть виконавці колядок з різних країн, послухати яких можна безкоштовно. Обов’язково спробуйте знамениті віденські ковбаски, глінтвейн (тут його назва звучить інакше — глювайн) або пунш. Міцні напої розливають не тільки в одноразовий посуд, але і в сувенірні чашки, які за €4-5 можна залишити на пам’ять.

Графік роботи:  точного розкладу ярмарку ще немає, але відкриття ярмарки варто очікувати вже наприкінці листопада.

3. Нюрнберг, Німеччина

Christkindlesmarkt, який проводиться на площі Hauptmarkt по сусідству з церквою Святого Себальдуса і Ратушею, — один з найстаріших різдвяних ринків Європи (вперше згадується в 1628 році). Його символ — немовля Христос (Christkind), чарівне створіння з білими кучерями, в золотих шатах. Виконавицю ролі обирають з числа юних городянок раз в 2 роки, вона відкриває ярмарок у п’ятницю, що передує першій неділі Адвенту.

Зголоднівши, вирушайте на пошуки нюрнберзьких ковбасок. Їх готують з свинячого фаршу з майораном, подають за 6, 8, 10 або 12 з хріном або гірчицею, або вкладають по 3 штуки в розрізані булочки (називається це блюдо Drei im Weggla або «Троє в булці»). Рецепт і формат цих мініатюрних (7-9 сантиметрів, 20-25 грамів) сосисок незмінний з 1497 року!

Ще один місцевий спеціалітет — імбирний пряник Lebkuchen, що випікається тут вже понад 600 років. Кожен рік в Нюрнберзі продають близько 70 мільйонів таких пряників. Якщо замерзнете, вас зігріє глінтвейн, який також можна налити в сувенірний кухоль (кожен рік їх дизайн змінюється). За статистикою 80% кухлів відвідувачі забирають з собою.

На Hans-Sachs-Platz буде працювати дитячий ярмарок, де малюків чекають каруселі, паровозик і спілкування з Різдвяним Ангелом, майстер-класи з випікання пряників, декорування свічок або виробів зі скла, виготовлення листівок та різдвяних подарунків, створення картин з піску. Можна також відправити листа рідним, побувати в гостях у Святого Миколая і зігрітися у безкоштовній ігровий.

Графік роботи: з 30.11 по 24.12, с 10:00 до 21:00.

4. Будапешт, Угорщина

Найстаріша ярмарок Будапешта знаходиться на площі Vörösmarty. Це — рай для гурманів, піти звідси голодним навряд чи вийде. Ласунам доведеться за смаком випічка з корицею Kurtoskalacs, схожа на чеський трделик, м’ясоїди оцінять ковбаски або гуляш в хлібі, для легкого перекусу підійдуть картопляні галушки dodolle, лангош або смажені каштани. Не обійдеться і без традиційного глінтвейну.

Вечорами вас чекають світлове шоу на фасаді кафе Gerbeaud і безкоштовні концерти народної, джазової, інді, блюз і поп музики.

5. Гельсінкі, Фінляндія

Різдвяна ярмарка Святого Туомаса в центрі столиці, на Сенатській площі, є невід’ємною складовою Пиккуйоулу, «маленького Різдва». У 2015 році вона увійшла до списку 15 найбільш популярних в світі за версією Huffington Post.

Це рай для любителів стильних штучок: у 120 наметах продають прикраси, посуд, іграшки, гірлянди і багато іншого. У центральній частині ярмарку встановлена старовинна карусель, що радує відвідувачів будь-якого віку.

На ярмарку можна зустріти Йоулупуккі, фінською «різдвяного діда», придбати собі або близьким светр з оленями і зігрітися духмяним чаєм або глегом (це аналог глінтвейну, в який іноді для міцності додають горілку або мадеру). Коли зголоднієте, загляньте в один з наметів, щоб купити ковбаску або йоулутортту (випічка з листкового тіста з джемом).

Графік роботи: з 24.11.2023 по 26.12.2023, з понеділка по пʼятницю з 11:00 до 20:00, в суботу та неділю з 10:00 до 19:00.

6. Копенгаген, Данія

Копенгагенська різдвяна ярмарка №1 знаходиться в Tivoli Gardens (Vesterbrogade 3) — третьому за відвідуванням парку розваг в Європі. У дні Адвенту історичний парк наповнюється декорованими дерев’яними будиночками, оленями Санти (сам він теж завітає на свято), засніженими деревами і освітлюється вогнями гірлянд. Працює багато кафе, як закритих, так і відкритих (у них зазвичай стоять обігрівачі, а гостям пропонують пледи).

Зігріваючий напій на основі вина тут називається глег, глогг або глюк. За основу беруть червоне вино, в яке додають родзинки, корицю, мигдаль, гвоздику і трохи шнапсу або аквавіта. Якщо віддаєте перевагу пиву, шукайте різдвяні сорти, які «Туборг» та інші виробники починають варити ще в листопаді.

Ласуни оцінять традиційну випічку Æbleskiver — щось на зразок пончиків в цукровій пудрі, які часто подаються з варенням. Також на ярмарку продають бутерброди з житнього хліба з маринованим оселедцем Smørrebrød, сендвічі з запеченим качиним м’ясом, смажені каштани і мигдаль.

Графік роботи: з 17.11 по 31.12, з понеділка по четвер з 11:00 до 23:00, в пʼятницю та суботу з 11:00 до 24:00.

7. Таллінн, Естонія

Ярмарок проходить на Ратушній площі (Raekoja plats), де з 1441 року встановлюють головну ялинку країни. У дерев’яних будиночках продаються сувеніри ручної роботи, вироби з овчини, місцевий мед, глінтвейн і гаряче пиво зі спеціями. Зголоднівши, спробуйте кров’яну ковбасу «веривюрст», яку також називають «чорний пудинг», кислу капусту, а на десерт — імбирні пряники.

У програмі розваги для дорослих і дітей: катання на каруселях, концерти за участю естонських і зарубіжних виконавців по вихідних і можливість відвідати будинок естонського Діда Мороза (тут його називають Jõuluvana), де кожен юний гість отримає подарунок.

Графік роботи: з 16.11 по 7.01, с 10:00 до 20:00.

8. Стокгольм, Швеція

Головний різдвяний ярмарок Стокгольма працює на площі Stortorget в районі Gamla Stan, в декількох кроках від Королівського палацу. У будиночках під червоними дахами, які оточують ошатну ялинку, представлені роботи шведських майстрів, наприклад, розписані вручну ялинкові прикраси, ангели і солом’яні гноми. Тут також можна придбати кераміку, прикраси, спеції, мило, одяг, сири та інші делікатеси. В кіосках з їжею і напоями вам запропонують вафлі, пряники і гарячий шоколад, а ті, хто не любить солодке, можуть замовити ковбаски або оленину. Є, звичайно ж, і глег — скандинавський побратим улюбленого багатьма глінтвейну, а також гаряче пиво зі спеціями.

Графік роботи: з 24.11 по 23.12.

9. Больцано, Італія

Одна з найкрасивіших і відвідуваних ярмарків Італії проводиться в столиці Південного Тіролю з 1990 року. Правила участі суворі: у 80 кіосках на Piazza Walther дозволено продавати тільки локальну продукцію: дерев’яні іграшки, в’язаний одяг, ялинкові прикраси, музичні інструменти, декоровані свічки. Також можна побачити майстрів за роботою, покататися на каруселі, візку або міні-поїзді, відвідати ляльковий театр.

Підкріпитися можна буде на одному з трьох гастрономічних стендів, де вам запропонують млинці, штрудель з різними начинками, кекс з сухофруктами і цукатами «Selten», глінтвейн, який тут Vin Brulè, або яблучний сік.

10. Страсбург, Франція

У столиці Ельзасу з 1570 року проводиться різдвяний ярмарок, найстарша у Франції і одна з найбільших у Європі. На місяць з невеликим місто перетворюється на декорацію до фільму про Різдво: все навколо сяє, на вулицях то і справа чути традиційні пісні, повітря пахне глінтвейном, шоколадом, випічкою і яблуками в карамелі. На центральній площі Place Kléber встановлюють ялинку — символ свята.

Близько 300 дерев’яних будиночків з їжею, напоями та сувенірами з’являються перед Різдвом на десяти міських площах (найбільше їх на Площі Бройля). Тут вам запропонують купити ялинкові прикраси, посуд, іграшки, рушники і скатертини з традиційними візерунками, гірлянди і ще багато чого цікавого.

Графік роботи: з 23.11 по 30.12, з 11:00 до 20:00.

Місце, де оживають казки: все, що треба знати про Діснейленд у Франції

За 32 кілометри від столиці Франції, в місті Вар-ла-Вале причаївся розкішний парк, де оживають казки. Імʼя йому – Діснейленд. Щорічно, аби відчути атмосферу нескінченного свята, зустріти улюблених персонажів та опинитися всередині популярних фільмів, сюди приїжджають близько 15 мільйонів туристів з усього світу.

Чим цікавий Діснейленд у Парижі?

Відкриття парку відбулося 12 квітня 1992 року. На той момент тут було лише 18 атракціонів. Нині ж Діснейленд у Парижі залишається єдиним парком всесвіту Уолта Діснея у Європі, от тільки він розрісся до 1943 гектарів і більше ста атракціонів.

Парк складається з трьох основних частин: Disneyland park, Walt Disney Studios та торгової зони Disney Village.

Найбільшою та найпопулярнішою, звісно ж, вважається зона атракціонів (Disneyland park). Проте, ця частина в свою чергу поділяється ще не пʼять зон, що відрізняються за тематиками та розвагами.

В Adventureland відчувається дух Карибів, Індії та Східної Африки. Тут відтворено Аграбу з анімаційного фільму «Алладін», а також є атракціон Le Passage Enchanté d’Aladdin, де продубльовані сцени цього мультика. Зона з магазинами та ресторанами виконана в африканському стилі. Також у цій частині парку є розваги, що ґрунтуються на фільмах «Пірати Карибського моря», «Швейцарська родина Робінзонів», «Індіана Джонс», «Острів скарбів».

Кажуть, що на атракціоні “Індіана Джонс” використані справжні реквізити з фільму, а для оздоблення атракціону “Пірати Карибського моря” використали череп людини.

У Frontierland відтворено стиль Дикого Заходу США ХІХ століття. Серед атракціонів можна виділити американські гірки Big Thunder Mountain, будинок страху Phantom Manor та річкову пригоду на човнах. Під час Хеллоуїна та різдвяних свят тут можна зустріти Джека Скеллінгтона та Саллі з мультфільму Тіма Бертона «Кошмар перед Різдвом».

Центральна пішохідна магістраль парку – Main Street USA. Вона починається біля входу і йде до замку Сплячої красуні. З неї можна потрапити до інших тематичних зон. Вулиця виконана у стилі американського містечка 1920-х років та містить в основному магазини та ресторани. Тут також розташована станція Disneyland Railroad, де можна сісти на поїзд навколо парку. На головній вулиці проводяться паради, а біля замку захована капсула із посланням у майбутнє, яку можна буде відкрити тільки коли парку виповниться 80 років – це станеться у 2035 році.

Discoveryland спроектована у вигляді міста майбутнього, як його уявляли фантасти XIX століття — Жуль Верн і Герберт Уеллс. Це добре видно на прикладі атракціону HyperSpace Mountain, виконаному у космічному стилі, та класичних Autopia та Orbitron. Також тут є розваги за мотивами «Зоряних війн» та «Історії іграшок».

Зона Fantasyland перш за все розрахована на дітей молодшого віку і саме в ній є найбільша кількість розваг, пов’язаних з улюбленими мультфільмами. Ця територія оформлена у вигляді казкового села. Тут є лабіринт Аліси з твору Льюїса Керролла, атракціони за мотивами Білосніжки, Піноккіо, Пітера Пена, Дамбо. Відвідуючи міні-круїз Le Pays des Contes de Fées, гості стають свідками сцен з «Білосніжки», «Рапунцель», «Русалочки», «Алладіна», «Красуні та чудовиська», «Чарівника з країни Оз» та інших казок. Вінчає Fantasyland головний символ Діснейленду – замок Сплячої красуні.

У 2002 році відкрилася зона Walt Disney Park, де можна заглянути за лаштунки кіновиробництва та стати частиною улюблених мультиплікаційних фільмів, серед яких «Тачки», «У пошуках Немо», «Алладін», «Рататуй», «Історія іграшок». Старшим дітям сподобається атракціон за мотивами серіалу «Сутінкова зона».

І наостанок, Disney Village – торговий, ресторанний та розважальний комплекс паризького Діснейленду. Тут знаходяться кінотеатри, кафе, ресторани і, звичайно ж, магазини, де продаються сувеніри, одяг та різна атрибутика із символікою фільмів Disney.

Коли краще відвідати Діснейленд?

Діснейленд у Франції працює весь рік. Проте, мандрівники, які вже відвідали парк, радять їхати туди восени або навесні. Адже влітку тут величезні черги, а взимку деякі атракціони не працюють.

Також на Хеловін та в період різдвяних свят в Діснейленді особлива програма: показують виступи, які не побачиш протягом року, а ще в цей час проходить найбільш видовищний парад героїв діснеївських мультфільмів.

Як доїхати до парку?

Дістатися парку зі столиці Франції досить легко, адже їх розділяють всього 32 кілометри і це досить популярний напрямок.

Найпростіший спосіб – вирушити на метро. Дорога займе у вас не більше півгодини, а вагон поїзда доставить майже до самісінького входу. Перебуваючи в центрі міста, вам достатньо спуститися в підземку для подальшого прямування до парку розваг. Поїзди курсують щодня кожні 15 хвилин із 5:20 до 00:30 ночі.

Для туристів, які вважають за краще буквально з трапа літака відправитися в країну атракціонів та мультиплікаційних героїв, організовані прямі маршрути з основних аеропортів Парижа – Шарль-де-Голь та Орлі. Посадка відбувається від терміналу №2.

Якщо ж ви вирішите їхати до парку на власному, або арендованому авто, то знайте, що біля головного входу є велика крита стоянка.

Де перекусити у Діснейленді?

У Діснейленді є заклади на будь-який смак та бюджет. Тут є дорогі ресторани, де столики замовляються заздалегідь, досить доступні заклади зі шведським столом, а також кафешки та фаст-фуди – по території розкидана величезна кількість лотків з хот-догами, гамбургерами, морозивом. А ще в Діснейленді є Мак-Дональдс і це, мабуть, найбюджетніший варіант обіду. Проте, приносити з собою канапки вам теж ніхто не забороняє.

Скільки коштує квиток до парку?

Ціни в Діснейленді у Франції залежать від купленого квитка. Їх тут кілька.
Квиток на конкретну дату можна купити на від 1 до 4 днів. Ціна залежить від кількості днів та від конкретної дати, на якій ви зупинили свій вибір. Ціна стартує від 66 євро.

Також існують квитки без фіксованої дати. Такий квиток дійсний протягом року з моменту покупки і коштує 125 євро.